fbpx

Äntligen måndag!

Välkommen till Äntligen måndag! vår nya samtalsserie

Äntligen måndag! Under tre måndagar, 23/11, 30/11 och 14/12, inbjuder vi till samtal kring vad som påverkar människor i vardagen och inför de beslut som behöver fattas till exempel i en valrörelse.  Hur förberedd är vår demokrati på sociala medier och digitalisering?  Att parera påståenden och åsikter som fakta, vilka konsekvenser kan det få för tillexempel ett val och på längre sikt våra demokratiska processer som vi känner dem? Vad har vi att förvänta oss i nästa valrörelse?


23 november klockan 18:30-20:30

The Social Dilemma, Netflix
Denna måndag ger vi oss på ”The Social Dilemma” som är en dokumentär som utforskar de sociala nätverkens inverkan på oss människor, effekter som är så farliga att teknikexperter själva varnar för sina egna skapelser.

Samtalsledare: Malin Andrén, ABF Sydvästra Götaland
Hur går det till? Titta på filmen på Netflix i förväg och logga in på Zoom strax före kl 18:30. Malin kommer att leda samtalet, och vill du helst bara lyssna så går det bra det med.
Länk till mötet: https://socialdemokraterna.zoom.us/j/83630344592
Meeting ID: 836 3034 4592
Passcode: 784476
(Om du har iPhone eller iPad för att logga in kan du behöva klicka på ”launch meeting” för att komma vidare, eller kopiera länken och öppna upp i Zoom-appen.)


Aftonbladet kultur menar att The Social Dilemma är vår tids viktigaste film och skriver:
”Vad är egentligen problemet?
Filmen The Social Dilemma inleds med att frågan uttrycks explicit, och här är några svar den ger:
Facebook är kanske det mest cyniska företag som någonsin existerat, och utnyttjar dina närståendes död för att sälja annonser.
Sociala medier-företag använder framgångsrikt exakt samma 
beroendeframkallande design som casinospel-branschen gör för att lura människor in i spelberoende.
Google och de andra techföretagen visar medvetet upp 
en manipulerad bild av världen som inte är sann; en tillspetsad, polariserad världsbild som ger mer engagemang och pengar till ägarna.
Facebook har själva erkänt att de 
genom att sova på jobbet eldade på ett folkmord i Myanmar.

Filmen innehåller dessa och ytterligare vinklar på hur sociala medier-jättarna utgör ett direkt hot mot demokrati och frihet, en perfekt sammanfattning av den välförtjänta kritik de fått de senaste åren. Innehållsmässigt är filmen kanske det viktigaste medborgare, föräldrar och barn bör känna till just nu, och varenda samhällskunskapslärare borde ögonblicken visa filmen för sina elever.”


30 november klockan 18:30-20:30

Trump och konspirationens makt.
Sveriges radio Konflikt
Denna måndag tar vi oss an ”Trump och konspirationens makt”, om den mörka konspirationsteorin QAnon där president Donald Trump ses som en frälsare. En konspiration som kan få betydelse för presidentvalet. Nu vet vi hur valet gick, och redan innan valet sade Kent Warne, journalist och författare till boken ”Allt är en konspiration”: Om Trump förlorar valet så riskerar det komma anklagelser om att resultatet manipulerats. Det kan leda till protester och oroligheter, men även att våldsbenägna extremister, ensamvargar och andra, kan agera med inspiration från QAnon-idéerna.

Samtalsledare: Malin Andrén, ABF Sydvästra Götaland
Hur går det till? Lyssna på avsnittet på Sveriges radio i förväg och logga in på Zoom strax före kl 18:30. Malin kommer att leda samtalet, vill du bara vara med och lyssna så går det också bra.
Länk: https://socialdemokraterna.zoom.us/j/86903513559
Meeting ID: 869 0351 3559
Passcode: 805093
(Om du har iPhone eller iPad för att logga in kan du behöva klicka på ”launch meeting” för att komma vidare, eller kopiera länken och öppna upp i Zoom-appen.)

Tidningen Expo beskriver QAnon:
Idén om den så kallade djupa staten, det vill säga en dold stat i staten, har länge varit en del av många konspirationsteoretikers världsbild. Något år efter att Donald Trump svors in som president började ytterligare en gren av teorin få spridning under namnet QAnon.

– Det här är en konspirationsteori som utvecklats till en rörelse, liknande Sanningsrörelsen som växte fram efter terrorattacken den 11 september 2001. Det är långt ifrån alltid som konspirationsteorier ger upphov till rörelser, men med QAnon-teorierna som motor har man här lyckats med det, säger Kent Werne, journalist och författare till boken ”Allt är en konspiration”.

Enligt Q är det ett krig som snart kommer att kulminera i ”The Storm”. Begreppet kommer från ett kryptiskt uttalande från presidenten där han sa “You guys know what this represents? Maybe it’s the calm before the storm”. QAnon-anhängarna läser ofta in olika dolda budskap i det Trump säger eller för den delen vilka kläder han har på sig.

Idéerna har fångats upp av hundratusentals, möjligen miljoner, Trump-supportrar. Framför allt sprids idéerna via nätet, men har utvecklats till en rörelse och vid tillfällen där Trump uppträder viftas det frekvent med plakat som bär olika budskap som är hämtade från QAnon-teorierna.

Konspirationsteorin har fått spridning till övriga världen. Även i Sverige har det startats stödgrupper på Facebook för QAnon, men än så länge är det en verksamhet som lockar ett fåtal och som begränsas till att ett antal personer sprider idéerna på nätet.


14 december klockan 18:30-20:30

AI – hot eller möjlighet
SVT Play Dokument utifrån (två avsnitt)
Denna sista måndag i vår samtalsserie ”Äntligen måndag” dyker vi ner i den artificiella världen och diskuterar om att artificiell intelligens kommer att förändra våra liv, våra jobb och hela vår värld. Avancerade robotar och dataprogram som bygger på AI och maskininlärning kommer att ta över många av de jobb som idag sköts av människor. Med den nya tekniken kommer också nästan obegränsade möjligheter för övervakning och kontroll. Och hur kan det påverka oss och de val vi gör?

Samtalsledare: Malin Andrén, ABF Sydvästra Götaland och Joakim Järrebring, riksdagsledamot och sammankallande i riksdagens digitaliseringsnätverk
Hur går det till? Se på båda avsnitten på SVT Play i förväg och logga in på Zoom strax före kl 18:30. Malin och Joakim kommer att leda samtalet (vill du bara vara med och lyssna så går det också bra).
Länk: https://socialdemokraterna.zoom.us/j/82653521102
Meeting ID: 826 5352 1102
Passcode: 824304
(Om du har iPhone eller iPad för att logga in kan du behöva klicka på ”launch meeting” för att komma vidare, eller kopiera länken och öppna upp i Zoom-appen.)

facebook Twitter Email