
Fler vuxna i skolan för ökad kunskap och studiero
Vi socialdemokrater har prioriterat fler anställda i välfärden framför skattesänkningar. Vi ska anställa fler lärare, så att eleverna lär sig mer. I vårt starka samhälle ska varje elev få en trygg skolgång och möjlighet att träffa riktigt kunniga lärare med höga förväntningar. Samtidigt går allt fler elever på fritids. Vi vill staka ut en väg för framtidens fritids, där fritidsverksamheten blir en betydelsefull del av fler barn och föräldrars vardag och bidrar till att alla barn får en meningsfull och aktiv fritid. Det kräver fortsatta investeringar och fler behöriga och kompetenta lärare som känner stöd från hela samhället. För oss är det viktigare än stora skattesänkningar.
Vi ser att den största utmaningen i svensk skola är lärarbristen som byggts upp under lång tid. Svårast är att rekrytera lärare till skolor på glesbygden och i storstädernas ytterområden. Nyckeln till höjda kunskapsresultat är fler behöriga lärare och fler anställda i skolan som kan avlasta lärarna och stötta eleverna i klassrummet. Alla barn ska möta behöriga lärare oavsett var i landet man bor.
Den socialdemokratiskt ledda regeringen har sedan dag ett arbetat för att höja kunskapsresultaten genom att möta lärarbristen och stärka läraryrket. Regeringen investerar stort i lärarutbildningarna i hela landet och skapar fler vägar till att bli lärare. Samtidigt tar vi bättre hand om de lärare som arbetar i skolan och färre lämnar nu yrket jämfört med tidigare. Resultatet är bland annat 28 000 fler anställda i skolan jämfört med i början på mandatperioden och tre av fyra legitimerade lärare i grund- och gymnasieskolan har fått statligt lönepåslag.
Vad Socialdemokraterna gjort i regeringsställning
- Investerar 13 miljarder i skolan per år – dubbelt så mycket mot vad borgerliga regeringen gjorde på sina åtta år.
- 28 000 fler arbetar i skolan, lärarutbildningarna förstärks i hela landet och fler vägar skapas till läraryrket.
- Tre av fyra legitimerade lärare i grund- och gymnasieskolan har fått högre lön genom statligt lönepåslag.
- Investerat 500 miljoner kronor per år för höjd kvalitet och ökad personaltäthet
- Barngrupperna har minskat från 41,1 elever per avdelning 2014 till 39,7 elever per avdelning 2017.