fbpx

Stoppa utflyttningen av Göteborgs Kex

Den 8 april genomförde Socialdemokraterna i Göteborgsområdet sin distriktskongress då 95 ombud antog följande uttalande:

Stoppa utflyttningen av Göteborgs Kex
Den 18 januari 2018 meddelade Norska ORKLA att de utreder frågan om att lägga ner Göteborgs Kex och sparka 350 anställda för att flytta fabriken till Riga. Göteborgs Kex har funnits i Kungälv sedan 1888 och fabriken och butiken i Kungälv har 100 000 tals besökare varje år.

Generationer av arbetare har varje dag, år efter år och i generationer, bidragit till ORKLAs produktion och lönsamhet. Att som arbetare få reda på att man inte är tillräckligt lönsam och att jobb och fabrik skall flytta till ett land med lägre löner är oacceptabelt.

Vi Socialdemokrater kräver att ORKLA tänker om. Målet måste vara att bygga om eller att bygga en ny modern effektiv och öppen fabrik i Kungälv/Göteborgsregionen.

ORKLA spelar högt med ett genuint varumärke. Detta är allvarligt för både Kungälv och de anställda och hela traditionen med Göteborgs Kex.

Socialdemokraterna i Göteborgsområdet och vår regering är beredda att göra allt för att säkra svensk livsmedelsproduktion. Vi konstaterar att förslaget om att flytta produktionen går tvärt emot målet med den nationella livsmedelsstrategin som arbetats fram av regeringen och antogs av riksdagen 20 juni förra året. Ett viktigt mål i den är att öka Sveriges självförsörjningsgrad.

Socialdemokraterna i Göteborgsområdet och dess distriktskongress uppmanar därför ORKLAs koncernledning att tänka om och behålla Göteborgs Kex i Kungälv/Göteborgsregionen.

Kontaktpersoner för press:
Patrik Karlsson, partidistriktets ordförande, Mölndal. Tel 070-467 70 05
Kenneth G Forslund, riksdagsledamot, Kungälv. Tel 070-560 87 83
Miguel Odhner, kommunstyrelsens ordförande, Kungälvs Kommun. Tel 070-352 01 01

facebook Twitter Email